× Zamknij

Dotacje

Bezpieczeństwo podatkowe

Doradztwo sukcesyjne

MRiRW: Soki i nektary zostaną wyłączone z opłaty cukrowej, inaczej z produktami zawierającymi syropy-glukozowo-fruktozowe

15.12.2023 | PODATKI

Z początkiem grudnia w Rządowym Centrum Legislacyjnym pojawił się projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym. Projekt zakłada, że z opłaty cukrowej zostaną wyłączone napoje, w składzie których znajdują się cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, a następnie rozcieńczonych wodą. Wyłączone z opłaty zostaną również nektary owocowe z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania).

 

Jednakże Ministerstwo planuje objąć opłatą syropy, w których składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy, i które przed wprowadzeniem opłaty cukrowej traktowane były uznawane jako zwykłe środki spożywcze, natomiast po jej wprowadzeniu zostały oznaczane jako suplement diety.

 

Zdaniem Ministerstwa, wyłączenie z opłaty napoju składającego się z wody i dodanego do niej soku (np. w proporcji po 50 %) wydaje się logicznym rozwiązaniem w sytuacji, gdy każdy ze składników użytych do produkcji napoju tj. woda, i sok wprowadzany do obrotu oddzielnie nie podlega opłacie.

 

Ponadto resort uzasadnia swoje stanowisko tym, iż stawianie na równi producentów wytwarzających swoje artykuły z prawdziwych owoców z tymi, którzy korzystają ze znacznie tańszych barwników, działa na niekorzyść polskiego rolnictwa.

 

Istotnym jest też, iż w nowelizacji ustawy zaproponowano zmianę definicji napoju polegającą na zastąpieniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na rzecz Nomenklatury Scalonej (CN).

 

Zdaniem resortu rolnictwa zmiany w ustawie nie spowodują wzrostu wpływów z tej opłaty, gdyż część rodzajów napojów zostanie z niej zwolniona, a inne napoje zostaną nią objęte.